Despre Cluj.

Inima Transilvaniei, un oraş multicultural şi plin de diversitate, Cluj-Napoca este oraşul cu cea mai mare vitalitate culturală urbană din România, conform Centrului de Consultanţă şi Cercetare în Domeniul Culturii. Un oraş vibrant şi cu o viaţă de noapte intensă, Clujul se mândreşte cu o multitudine de evenimente, din cele mai variate domenii: de la film la muzică, de la gastronomie la business. Festivaluri precum: TIFF, UNTOLD, Electric Castle, Jazz in the Park, au primit recunoaştere internaţională şi au devenit în timp veritabile branduri de Cluj.

Din punct de vedere sportiv, Cluj-Napoca a devenit oraşul cu cea mai bine dezvoltată infrastructură sportivă din România. Stadionul Cluj Arena a fost gazda echipei naţionale de fotbal a României, în preliminariile Campionatului European. Sala Polivalentă a fost casa echipei naţionale de tenis feminin a României in meciurile din Fed Cup împotriva Cehiei şi Germaniei, a echipei naţionale de handal a României în meciul de calificare la Campionatul European de Handbal împotriva Norvegiei, a echipei de tenis masculin în meciul de Cupă Davis împotriva Spaniei şi multe altele. În 2017, pe lângă Transilvania Rally, Cluj-Napoca va găzdui două competiţii sportive de cel mai înalt nivel: Campionatul European de Gimnastică Artistică şi Campionatul European de Baschet – Eurobasket 2017.

TOP 10 DESTINAȚII – Cluj-Napoca

1. Piaţa Unirii – reprezentată încă din vechime centrul vieţii economice, spirituale şi administrative a oraşului, pe amplasamentul ei desfăşurându-se o intensă viaţă cotidiană, încă din perioada romană şi din Evul Mediu. Piaţa Unirii reunește unele dintre cele mai importante ansambluri arhitectonice gotice, baroce şi neo-baroce din Transilvania: Biserica romano-catolică Sf. Mihail, Muzeul de artă și Muzeul farmaciei, statuia lui Matia Corvin, Strada în oglindă și vechile palate nobiliare (sec. XV-XIX).

2. Piaţa Muzeului – cea mai veche piaţă a oraşului, bogat reprezentată de ansambluri arhitectonice şi religioase gotice şi baroce, precum şi situri arheologice romane, a fost transformată în zonă pietonală. Turiștii pot admira aici Biserica şi Mănăstirea Franciscană, Obeliscul Carolina – primul monument laic al oraşului, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei și Casa Matia Corvin – unul din monumentele emblematice ale orașului.

3. Piaţa Avram Iancu – centrul spiritual, administrativ şi judecătoresc al oraşului, este dominată de Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, de clădirea Operei Române şi a Teatrului Naţional, mărginită de palatele construite în stil neoclasic la începutul secolului XX (Palatul de Justiţie și Palatul de Finanţe, Regionala Căilor Ferate și Prefectura Județului Cluj).

4. Grădina Botanică – fondată în 1872, una din primele cele mai mari și mai complexe din sud-estul Europei, este considerată muzeu național și se întinde pe o suprafață de 14 ha, având ca atracții principale grădina japoneză, grădina romană, serele cu plante tropicale și ecuatoriale. Muzeul botanic și herbarul găzduiesc peste 11.000 de specii de plante din întreaga lume.

5. Muzeul şi Parcul Etnografic al Transilvaniei – au adunat de-a lungul timpului zeci de mii de mărturii ale civilizaţiei tradiţionale din arealul transilvan, alcătuind un vast fond documentar al culturii populare transilvănene. Muzeul satului (secția în aer liber) include monumente de arhitectură populară, gospodării și ateliere meșteșugărești, reconstituind atmosfera satelor transilvănene din sec. XVII-XX.

6. Cetăţuia – situată la o altitudine de 405 m, oferă o superbă vedere panoramică asupra orașului. Are aspectul unui platou pe care a fost construită de către austrieci, între anii 1715-1735, o fortificaţie de tip Vauban, care adăpostea clădiri administrative, garnizoana şi depozitul de armament. Cetățuia a reprezentat un simbol al controlului habsburgic și a servit ca închisoare, în special în timpul Revoluției de la 1848.

7. Turnul Croitorilor și Biserica Reformată – sunt două construcții monumentale ridicate cu sprijinul regelui Matia Corvin, în secolul al XV-lea. Turnul face parte din vechiul zid de apărare al oraşului, care se întindea atunci pe o suprafață de 14 hectare. În faţa turnului se află statuia lui Baba Novac, generalul lui Mihai Viteazul, tras în ţeapă în anul 1601. Biserica Reformată este una dintre cele mai masive construcţii gotice din Transilvania, cu aspect de cetate. În fața bisericii este amplasată Statuia Sf. Gheorghe, copia în bronz a uneia dintre primele și cele mai celebre statui din perioada renascentistă, realizată în 1373 de doi meșteri clujeni, aflată acum în palatul regal din Praga.

8. Parcul Central – a fost deschis publicului după 1830, urmând apoi să fie amenajate aleile, lacul, pavilionul pentru muzică și teatrul de vară. La sfârșitul secolului al XIX-lea a fost construită clădirea eclectică a vechiului Casino, astăzi centru de cultură urbană. Recent, parcul a primit o nouă dimensiune, prin Cluj Arena și Sala Polivalentă, unele dintre cele mai mari și moderne spații de acest fel din România, care găzduiesc numeroase evenimente sportive, concerte, spectacole, festivaluri, etc.

9. Fabrica de pensule – este un model de reconversie a unui vechi spațiu industrial din perioada comunistă într-un centru de artă contemporană, constituind o rampă de lansare pentru numeroși artiști renumiți pe plan mondial (v. Adrian Ghenie) și contribuind la recunoașterea Clujului ca oraș al artelor viitorului (Huffington Post) și centru al industriilor creative.

10. Salina Turda – unul din cele mai frumoase locuri din lume se află în apropierea Clujului. Salina Turda este locul care s-a transformat într-un mod excepțional, fiind redată circuitului turistic în ianuarie 2010. Vizitată şi admirată de milioane de oameni din toate colţurile lumii, Salina Turda a devenit cea de-a doua mină de sare din Europa ca număr de vizitatori. Lonely Planet a desemnat Salina Turda ca fiind cea mai bună destinaţie turistică în 2016. Salina Turda este singurul loc subteran din lume care poate fi vizitat cu ajutorul aplicaţiei StreetView.